Arca Brabant Battle 2024

Na een 1ste succesvolle editie organiseren Fotobond Brabant West en Brabant Oost voor de tweede maal de Arca Brabant Battle. In de editie van dit jaar strijden leden van beide afdelingen direct tegen elkaar voor de eeuwige roem en mooie prijzen (beschikbaar gesteld door Arca).

Inzenden kan vanaf 15 juni tot en met 5 september. De prijsuitreiking inclusief een lezing van een interessante fotograaf is gepland op zaterdag 5 oktober.

Het reglement en de wijze van insturen zijn te vinden bij de wedstrijddocumenten.

Arca Brabant Battle 2023 

Op 25 maart vond de prijsuitreiking plaats van de Arca Brabant Battle 2023. Na de opening door voorzitter Rob Storm werden de 20 genomineerden bekend gemaakt en besproken. Juryleden Marjan Bogers en Gerard van Dijk bespraken de 10 nominaties uit de afdeling Brabant Oost, terwijl  Corinne van der Laar en Ben van Os de nominaties uit Brabant West bespraken. 

Na de pauze hield Dick Bol een inleiding over het bedrijf Arca en de vele (140) papiersoorten, waarbij het speciale Awagami-papier extra benoemd werd.

Vervolgens was het tijd voor de bekendmaking van de prijswinnaars van deze editie van de Arca Brabant Battle.

3de Prijs: Piet Kuijten - Wanhoop

We zien een man in gedachten/gepeins verzonken, zijn handen letterlijk in zijn haar, ogen gesloten. Mooi licht en prima detaillering in bijvoorbeeld zijn trui. Zwartwit is hier de juiste keuze. Als beschouwer vraag je je af waarover nagedacht/gepeinsd wordt, wat is er gebeurd, soms herkenning en herinnering van een soortgelijke ervaring door de beschouwer, enzovoorts.

2de Prijs: Bert Zantingh - Waarheen

Een interessante foto. De foto roept vraagtekens op, wat zien we hier? Het is een bijna abstract beeld.Pastel achtig licht-bauw met donkere schakeringen en van links boven naar rechts onder 2 rijen zwarte punten.Als je de foto leest van links naar rechts volgen je ogen de rij zwarte punten en kom je uit bij een persoon die ertussen staat. Dit verklaart e.e.a. over de foto. De persoon heeft een schermpje vast en bedient zo te zien een drone. De maker van de foto en de drone waarmee de foto is gemaakt? De punten zijn rijen palen op het strand? Maar hoe komt de foto aan de pastelblauwe kleur? Zoals gezegd een interessante foto, rustgevend en die niet snel verveelt.

1ste prijs: Ton Wolswijk - JE MAG ER ZIJN

Als eerste vallen de kleuren op: blauw, oranje/aardetint en daarna het meisje. Staat ze geposeerd? Dan kijk je naar de blik in haar ogen. Ze kijkt je niet open tegemoet, eerder timide. Dan pas valt haar gesloten houding op: handen achter haar rug. Het lijkt of ze zich ongemakkelijk voelt, kijk maar eens naar haar voeten! Links naast haar zien we opeens een riem, een kapotte riem. Wat is hier aan de hand? Een foto die vragen oproept bij de beschouwer en een terechte winnaar.