Landelijk Mentoraat 2020 (5 bijeenkomsten)

Voor leden van de Fotobond

Ton Dirven

 Foto: Ton Dirven


Ook in 2020 wordt er weer een landelijk mentoraat georganiseerd, een coaching traject voor leden van de Fotobond. Het mentoraat staat open voor zowel persoonlijke leden als leden die aangesloten zijn bij een fotoclub van de Fotobond. Het landelijk mentoraat is gericht op de verdere inhoudelijke fotografische ontwikkeling van de fotograaf.

Om aan het landelijk mentoraat te kunnen deelnemen, moet men werk inzenden voor ballotage, waarbij het werk op een aantal inhoudelijke kwaliteitscriteria wordt beoordeeld. Toetreding tot het landelijk mentoraat geschiedt na een positieve beoordeling. De ballotagecommissie bestaat uit een bondsmentor en een lid van de Taakgroep Opleidingen en Sprekers.

Het landelijk mentoraat wordt georganiseerd door de Taakgroep Opleiding & Sprekers van de Fotobond en wordt begeleid door een bondsmentor. Het mentoraat heeft een looptijd van september 2020 tot en met januari 2021. De definitieve datums worden door de begeleidende mentor bepaald. De bondsmentor die het landelijk mentoraat van 2020 gaat begeleiden is Harry Sikkenk.

Aanmelding

Sluiting inzending is 8 augustus 2020.

De Ballotage, uitslag en openbare toelichting voor het komende mentoraat is op zaterdag 22 augustus 2020 in de Amershof in Amersfoort. Aanmelden kan via Bas Berkhout: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. lid van de Taakgroep Opleidingen en Sprekers. Bij aanmelding dienen tevens digitale bestanden te worden meegestuurd. Klik hier voor het reglementen het aanmeldingsformulier.

Wat je verder moet weten als je interesse gewekt is!

De deelnemers worden geacht hun fotografie verder inhoudelijk te willen en kunnen ontwikkelen. Een goede basis van opname- en beeldbewerkingstechniek en vormgeving van het beeld wordt verwacht Het is van belang dat de fotograaf van gemiddeld tot gevorderd niveau is omdat het mentoraat een logische vervolgstap in de ontwikkeling van de fotografie is en voortbouwt op kennis en inzicht, opgedaan in bijvoorbeeld club- en/of afdelingsmentoraten. Hoewel het Landelijk Mentoraat niet als toegang tot het BMK predikaat gezien mag worden, vormt het zeker een goede voorbereiding bij de ballotage omdat de criteria voor toelating in overeenstemming zijn met hetgeen wij bij het Landelijk Mentoraat beogen.

Het aantal deelnemers per landelijk mentoraat bedraagt minimaal 10. Het maximaal aantal deelnemers is in beginsel 12. Bij ruime belangstelling wordt mogelijk meer dan één landelijk mentoraat georganiseerd. De begeleidende mentoren maken deel uit van de ballotagecommissie.

Indien een deelnemer nogmaals een landelijk mentoraat wil volgen, behoort dit tot de mogelijkheden. Hij/zij maakt dit, met reden, schriftelijk kenbaar aan de taakgroep O&S. Dit kan eveneens via Bas Berkhout Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  De Taakgroep O&S zal een advies aan de begeleidende bondsmentor van het vorige mentoraat vragen en daarna een beslissing nemen.

Portfolio
Een portfolio bestaat uit minimaal 8 en maximaal 12 foto’s dat door de ballotagecommissie / jury wordt beoordeeld. Het portfolio moet zowel digitaal (voor de 1e ronde/aanmelden) als in afdruk/printvorm/als werkstuk (bij de 2e ronde/ballotage) worden aangeleverd. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de Taakgroep O&S, Bas Berkhout Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ballotage
Elk genre is toegestaan, echter waar de ballotagecommissie extra aandacht aan schenkt, is dat de foto’s inhoudelijk iets te vertellen moeten hebben. Esthetiek kan de inhoud ondersteunen, maar alleen esthetische foto’s zullen niet snel tot een positief oordeel leiden. Uit het portfolio moet een adequate techniek blijken die toegespitst is op de inhoud van de foto’s. Als de foto’s origineel van aard zijn is dat een pluspunt. Ook als je in de foto’s ziet dat een idee opeen fotografisch goede en/of creatieve manier is uitgewerkt werkt dit in je voordeel.

De ballotage zal zich in haar eindoordeel ook laten leiden door de toelichting van de fotograaf. In beginsel zal deze toelichting mondeling zijn in een gesprek tussen de fotograaf en de ballotagecommissie. Daarin wordt ook ingegaan op de ambitie van de fotograaf om deel te nemen aan het landelijk mentoraat. Daarna wordt door de ballotagecommissie een besluit genomen enaansluitend in een ‘openbare bespreking’ bekend gemaakt en toegelicht.

Inhoud van het landelijke mentoraat (5 bijeenkomsten)
In het landelijk mentoraat worden de deelnemende fotografen begeleid in hun verdere persoonlijke ontwikkeling in de fotografie. Het ontwikkelingsdoel is gericht op de verbeelding en/of het vertellende (verhalende) van de fotograaf in zijn/haar fotografie. Het landelijk mentoraat wordt individueel ingevuld.

De deelnemer maakt voor aanvang van de eerste bijeenkomst een werkplan ter invulling van het landelijk mentoraat en overlegt hierover met de Bondsmentor. Tijdens het gehele mentoraat wordt verder op individueel niveau gewerkt aan de uitwerking van dit plan.

Kosten

Voor de ballotage 2020 wordt een inschrijfbedrag gehanteerd van € 25,- .
De fotobond verstrekt een subsidie voor het landelijk mentoraat. Daardoor is het mogelijk om voor € 125,- deel te nemen aan de vijf bijeenkomsten van het landelijk mentoraat, mits de ballotage positief is.