FOAM Amsterdam

September
vrijdag
15
André Kertész | Mirroring Life
Van 15 september 2017 tot 10 januari 2018
André Kertész staat vandaag de dag bekend om zijn buitengewone bijdrage aan de beeldtaal van fotografie in de 20ste eeuw. Het retrospectief, met voornamelijk zwart-wit fotoafdrukken als ook een selectie kleurenfoto’s en historische documenten, geeft inzicht in zijn uitzonderlijke en creatieve vermogen om aan de hand van ongebruikelijke composities een (nieuwe)werkelijkheid te creëren.
De tentoonstelling bestaat uit zijn vroege werk gemaakt in zijn geboorteland Hongarije, de periode in Parijs, waar hij tussen 1925 en 1936 één van de voornaamste figuren in de avant-garde fotografie was en New York, waar hij bijna vijftig jaar woonde. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de fotograaf die door Henri Cartier-Bresson als één van zijn leermeesters werd beschouwd. Ondanks een verscheidenheid aan periodes en omstandigheden, thema’s en stijlen onthult de tentoonstelling de consistente poëtische benadering in het werk van André Kertész.

Nederlands Fotomuseum

September
zaterdag
16
 Bruce Davidson | American Photographer
Van 16 september 2017 tot en met 7 januari 2018
Het Nederlands Fotomuseum presenteert dit najaar een groots retrospectief van het werk van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson. Sinds de jaren vijftig legt Davidson zich toe op het fotograferen van mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar lijkt en die zich staande proberen te houden in de samenleving. Davidson verbeeldt grote thema’s als burgerrechten, geweld, armoede, racisme en immigratie altijd vanuit het persoonlijke perspectief. Zo trok hij jaren lang op met een straatbende in Brooklyn en reisde hij samen met burgerrechtenactivisten naar het zuiden om deel te nemen aan The Selma March. Daardoor staat hij dicht bij zijn onderwerpen en laat hij op ontroerende wijze zien wat de ‘American Dream’ voor hen betekende.
De tentoonstelling omvat bijna 200 foto’s waaronder werk uit zijn beroemde series The Dwarf, East 100th Street en Subway.
 

Nederlands Fotomuseum

September
zaterdag
16
De collectie Wingender | Bijzondere Nederlandse fotoboeken
Van 16 september 2017 tot en met 7 januari 2018
Jan Wingender kocht zijn eerste fotoboek in 1956, toen er nog nauwelijks belangstelling voor het fotoboek bestond. Dit groeide uit tot een van de grootste verzamelingen van Nederlandse fotoboeken ooit. Zijn collectie van meer dan 7.000 titels vult een schatkamer van hoogwaardig boekontwerp waarmee Nederland inmiddels een internationale reputatie heeft verworven.
Dit najaar presenteert het Nederlands Fotomuseum een selectie uit deze rijke verzameling. De expositie toont zeer bijzondere en zeldzame uitgaven, waaronder Het boek van de PTT (1938, met foto’s van Piet Zwart) en Baas in eigen buik (1978, met foto’s van Eva Besnyö e.a.). In 2011 verwierf het Nederlands Fotomuseum met steun van het Mondriaan Fonds de collectie van Jan Wingender. Een publicatie over de collectie verscheen bij uitgeverij Komma onder de titel 1/100. Dutch Publications from the Wingender Collection, met teksten van Hinde Haest en vormgeving door Typography interiority & Other Serious Matters.

Museum De Pont Tilburg

September
zaterdag
16
WeerZien | 25 jaar De Pont: jubileumtentoonstelling
Van 16 september 2017 tot 18 februari 2018
Op 12 september 2017 was het precies 25 jaar geleden dat De Pont zijn deuren opende voor het publiek. Het museum viert dit jubileum met de expositie WeerZien, waarin bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, terugkomen. Als 'logés' die opnieuw worden uitgenodigd.
De jubileumexpositie is een weerzien van verwanten. Voor bezoekers van het eerste uur een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met geweldige kunstwerken die bijdroegen aan de ontwikkeling van Museum De Pont.
De tentoonstelling werd op zaterdag 16 september geopend in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Op het voorplein van het museum werd eerst een grote sculptuur onthuld van de wereldberoemde Engelse kunstenaar Anish Kapoor. Zijn enorme Sky Mirror ('hemelspiegel') en de speciaal voor de gelegenheid ontworpen tuin waar het beeld in staat, heeft het museum cadeau gekregen ter ere van het zilveren jubileum. Het geschenk is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de gemeente Tilburg en steun van lokale bedrijven en particulieren, Brabant C, Museum De Pont en de kunstenaar.
 

Fotomuseum Den Haag

October
zondag
1
Hans Eijkelboom | Identiteiten 1970 - 2017
Van 16 september 2017 tot en met 7 januari 2018

Dit najaar toont het Fotomuseum Den Haag een groot retrospectief van Hans Eijkelboom. Het oeuvre van deze kunstenaar en fotograaf, dat ruim 40 jaar beslaat, kenmerkt zich door een voortdurend onderzoek naar de constructie en interpretatie van identiteit. Tot zijn bekendste werken behoren zijn fotoseries van mensen in winkelstraten van wereldsteden. De tentoonstelling Identiteiten 1970 – 2017  toont zowel Eijkelbooms vroege werk uit de jaren 70 als zijn meest hedendaagse straatfotografie, waaronder een nieuwe serie van winkelend publiek in de binnenstad van Den Haag.
Al meer dan 25 jaar fotografeert Hans Eijkelboom (Arnhem, 1949) de rusteloze massa’s die in binnensteden aan hem voorbij trekken. Met zijn camera voor de borst zoekt hij naar relaties en overeenkomsten in uiterlijk en gedrag van toevallige voorbijgangers. In de series die zo ontstaan springen de overeenkomsten als eerste in het oog: groene parka’s met blauwe spijkerbroek, denim rokjes met zwarte leggings, Rolling Stones t-shirts of mouwloze ruitjeshemden. Pas in tweede instantie zie je ook de moeite die iedereen heeft gedaan om een eigen combinatie te vinden of op een andere manier een eigen draai te geven aan het dominante modebeeld van het moment. Dit werk, dat inmiddels uit een kleine 6000 Fotonotities bestaat, laat zien hoe moeilijk het is om binnen de kaders van de consumptiemaatschappij onze behoefte aan eigenheid vorm te geven.