In de eerste fase van de jubileumwedstrijd konden leden en niet-leden hun foto's insturen binnen de gedefinieerde afdelingen van de Fotobond. In onze afdeling Afdeling Brabant West werden 320 foto's ingestuurd. De jury bestaande uit Mariet Wilders en Peter van de Lavoir heeft de foto's beoordeeld en binnen ieder genre een top 3 bepaald.

Mariet en Peter over de jurering en de inzendingen: 

Vooral in het genre "Portretten" was veel kwaliteit te vinden. Veel positieve uitschieters waaruit een keuze gemaakt diende te worden voor de uiteindelijke top 3. Het lijkt er op, dat deze hoge score voor portretten, komt door een regionale werkgroep, en omdat enkele clubs over een eigen studio met inrichting beschikken. In de andere categoriën minder uitschieters, veel middelmaat waarbij het opviel dat er veel reis- en vakantiefoto's ingestuurd zijn. Bij sommige deelnemers worden de namen bij de foto’s vermeld via het inzendsysteem. Dat is officieel niet toegestaan, omdat het de stemming kan beïnvloeden. We hebben het deze keer door de vingers gezien, in het vervolg geen namen toevoegen. Wanneer tekst wordt vermeld, moet deze echt iets toevoegen aan de foto.

De prijswinnaars zijn:

Genre Architectuur

 1. Cor Kornips - Relativiteit
 2. Wilco van Bragt - White Lines
 3. Jan Versteeg - La_defense
Genre Natuur
 1. Anita Evers - Moddergat
 2. Ans Janssen - Into Nature
 3. Anita Evers - De wadlopers
Genre Portret/Model
 1. Marijke de Haze - Escape
 2. Marjan Bogers - Sprookjes
 3. Dick van der Zande -  Heimwee naar vader
Genre Smartphone
 1. Gerard van Dijk - Dreaming
 2. Peter Willemse - Spa
 3. Gerard van Dijk - Playing games
Genre Vrije Expressie
 1. Jacqueline van Bijnen - Free Bird
 2. Marijke de Haze - Summer at sea
 3. Mariëtte Aernoudts - Herfst 
 
De winnaars mogen inzenden voor de landelijk jubileumwedstrijd, waar de winnaars uit alle afdelingen het tegen elkaar opnemen. Met de winnaar zal persoonlijk contact opgenomen worden over het inzenden voor de landelijke jubileumwedstrijd.