World Press Photo 2023 Tentoonstelling

Evenement

Titel:
World Press Photo 2023 Tentoonstelling
Wanneer:
zo 9 jul 2023 - zo 30 jul 2023
Categorie:
Galeries/Fotomusea
World Press Photo 2023 Tentoonstelling

Omschrijving

Van zondag 9 tot zondag 30 juli is de befaamde World Press Photo Exhibition 2023 geopend voor publiek in Willem Twee Den Bosch. De jaarlijkse tentoonstelling presenteert de resultaten van de World Press Photo Contest 2023 en toont de beste en belangrijkste journalistieke foto’s en documentairefotografie van het afgelopen jaar, geselecteerd door een onafhankelijke jury.


De World Press Photo Exhibition 2023 nodigt kijkers uit om buiten de nieuwskringloop te treden en kritisch na te denken over belangrijke onderwerpen in onze wereld. De winnende werken van de 2023 World Press Photo Contest vertegenwoordigen belangrijke nieuwsgebeurtenissen en belangrijke momenten die in 2022 over het hoofd zijn gezien door de reguliere media: van de verwoestende documentatie van de oorlog in Oekraïne en historische protesten in Iran tot de realiteit in het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan, alsook de vele gezichten van de klimaatcrisis in landen variërend van Marokko tot Australië, van Peru tot Kazachstan.

Persfoto van het jaar

De World Press Photo of the Year eert de fotograaf wiens beeldende creativiteit en vaardigheden terugkomen in een foto die een gebeurtenis vertegenwoordigt en/of een kwestie van groot journalistiek belang uit het afgelopen jaar vastlegt.

Dit jaar heeft de jury gekozen voor Evgeniy Maloletka’s foto ‘Mariupol Maternity Hospital Airstrike’, die tevens de eerste prijs won in de categorie Stories voor de regio Europa. Toen Russische troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen, richtten ze zich onmiddellijk op de strategisch gelegen havenstad Marioepol aan de Zee van Azov. Op 20 mei kreeg Rusland de volledige controle over de stad, die verwoest was door beschietingen. Tienduizenden burgers waren gevlucht of gedood. Maloletka was een van de weinige fotografen die destijds gebeurtenissen in Marioepol vastlegde. De jury vond dat zijn verhaal de gruwel van de oorlog voor burgers overbracht; ze prezen de veerkracht van de fotograaf terwijl hij onder enorme druk en onmiddellijke dreiging werkte.

Op de winnende foto zien we Iryna Kalinina (32), een gewonde zwangere vrouw, die op 9 maart 2022 uit een kraamkliniek wordt gedragen die beschadigd raakte tijdens een Russische luchtaanval in Marioepol, Oekraïne. Haar baby, genaamd Miron (naar het Oekraïense woord voor 'vrede') werd doodgeboren: een half uur later stierf ook Iryna. Een OVSE-rapport concludeerde dat het ziekenhuis opzettelijk het doelwit was van Rusland, resulterend in drie doden en zo'n zeventien gewonden.

2023 World Press Photo Contest

De 2023 World Press Photo Contest concentreert zich op zes wereldwijde regio's: Afrika, Azië, Europa, Noord- & Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië & Oceanië. Voor deze 66e editie stuurden 3.752 fotografen uit 127 landen liefst 60.448 foto's in.


Bij de beoordeling van de 2023 World Press Photo Contest waren regionale jury's en een wereldwijde jury betrokken. Met de kennis van de regio waarover elk jurylid beschikt, zijn ze uitstekend in staat om de gefotografeerde verhalen te beoordelen en in culturele, politieke en maatschappelijke context te plaatsen. Nadat de regionale jury's hun selectie maakten, besliste de wereldjury - bestaande uit de zes regionale juryvoorzitters en de wereldjuryvoorzitter - over de 24 regionale winnaars. Daaruit werden de vier wereldwijde winnaars in de vier categorieën gekozen: World Press Photo of the Year, World Press Story of the Year, World Press Photo Long-Term Project Award en World Press Photo Open-Format Award.


Tentoonstelling 2023 in Den Bosch


Aansluitend op de World Press Photo Exhibition 2023 biedt Willem Twee muziek en beeldende kunst een zomers randprogramma aan. Op zaterdagen is de tentoonstelling ook in de avonduren geopend en kunt u uw bezoek combineren met een driegangendiner en een driedelig lezingprogramma door kunsthistorica Marie josé Eijkemans. Op ons binnenterras wisselt u uw bezoek af met een drankje. Daarnaast biedt Willem Twee tijdens de World Press Photo Exhibition 2023 speciale verhuurarrangementen aan. Neemt u daarvoor contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Bezoekersinformatie


World Press Photo Exhibition 2023 is van zondag 9 tot zondag 30 juli 2023 dagelijks te bezoeken: van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00, op zaterdag van 11:00 tot 21:00 en op zondag van 11:00 tot 17:00. Een toegangsticket kost € 8,- in de online voorverkoop en kost € 10,- aan de dagkassa. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van € 5,-. Voor schoolbezoeken met leerlingengroepen neemt u contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Willem Twee muziek en beeldende kunst is gevestigd aan Boschdijkstraat 100, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch.