Foto: Mariëtte Aernoudts

Mariette gaat internationaal

Mariette Aernoudts uit Raamsdonksveer is geen onbekende in onze afdeling. Wat heet ! Ze wint - vooral de laatste jaren - grote en belangrijke prijzen in fotoland, zelfs internationaal. Want afgelopen zomer ontving ze op het Sienna International Fotofestival een Sienna Creative Photo Award met het portret "Ode aan Klimt". Hoe en wanneer ze deze hoge prijs in ontvangst kan nemen is in deze vreemde tijden nog niet bekend. Het was een hele eer, want maar liefst 24.000 inzendingen in diverse categoriën.

Mariette is pas tien jaar geleden begonnen toen ze noodgedwongen thuis kwam te zitten met een gebroken knie, nota bene opgelopen bij een val bij het Amphia-ziekenhuis in Breda. Ze kon meteen blijven. Er werd een Canon 450 D aangeschaft en de ontdekkingsreis begon. Op krukken fotografeerde ze haar hele tuin, de bloemetjes, de beestjes en de bijtjes, maar toen al in haar eigen stijl. Ze liet zich fotografisch scholen op de School voor Fotografie in Breda en werd lid van FG Raamsdonksveer ("veel geleerd o.a. van Noud Duis"). Nadien werd de overstap gemaakt naar FG Made waar ze ook heel veel opstak. Nu is Mariette lid van De Huiskamer, Collectief Brabant en maakt ze deel uit van de Landelijke Portretgroep van de Fotobond. En met succes, want in 2019 won ze bij de Bonds Foto Wedstrijd goud en in 2020 opnieuw, maar nu ook nog met het predikaat "Beste Foto" .

Ze maakt het liefst portretten al dan niet een beetje geënsceneerd ("geholpen") en verhalende foto's "al valt dat beslist niet mee". Mariette maakt elke dag een foto die ze plaatst op Instagram en dat is dan heel divers, van takje tot portretje, van een mooie lucht tot een huisdier. Voor Foto Nationaal heeft ze een serie portretten ingezonden. Ze is ook bezig met een heel heftig project ; "Jongeren met anorexia", modellen moeilijk te vinden, modellen veranderen.

Ze vindt de fotografie nog steeds heel leuk en ontdekt telkens weer wat anders. Mariette fotografeert nu met een Canon 5 D Mark III maar kijkt heel voorzichtig rond naar een kleine pocket-camera erbij. "Want iets meer dan een kilo is soms best veel om mee te sjouwen", lacht ze.

Henk van den Anker .-